marți, 24 martie 2009

CRISTI MINCULESCU


Cristian Alexandru Minculescu (n. 9 ianuarie 1959 , Bucureşti) este, începând din anul 1980, liderul trupei de rock IRIS. Cristi Minculescu reprezintă alături de Iris simbolul rezistenţei culturale, pentru generaţii întregi de fani rock, în perioada comunismului, şi, de asemenea, unul dintre puţinii artişti care au făcut legătura între acele generaţii şi cele actuale, el activând cu mare succes şi după 1990, până în prezent.

A dat proba la IRIS chiar de ziua lui şi a reuşit să-i cucerească pe membri cu vocea sa inconfundabilă. La primul său concert cu IRIS, pe data de 5 februarie 1980, portarul avea să-i oprească intrarea la concert, neştiindu-l membru al formaţiei („lasă, domn'e, că-i ştiu eu pe băieţi”), totul având să se rezolve cu o sticlă de vodcă. Înainte de a se stabili la acestă formaţie, a mai cântat un an (în 1979) la Harap-Alb. A mai activat în formaţiile Voltaj (1982-1983), trupă pe care a fondat-o alături de chitarisul compozitor Adrian Ilie, şi Totuşi (1984, în Cenaclul Flacăra), alături de Andrei şi Ioana Păunescu.La cenaclul Flacara a cantat si alaturi de trupa FLAPO(Zarnescu,Beianu,Schwartz) În rest, activitatea sa se leagă de legendara trupă IRIS.

Vocea sa inconfundabilă, considerată de mulţi drept cea mai bună voce a rockului românesc, concertele fulminante, compoziţiile şi maniera proprie de interpretare, dar şi activitatea continuă de aproape 30 de ani l-au făcut una dintre principalele figuri ale lumii rock şi un artist considerat legendar.


Niciun comentariu: