marți, 24 martie 2009

Cum a ajuns Cristi in trupa iris


 Cum Is-au parut baietii cand i-a cunoscut? 

- A avut noroc ca nu-i stia, asa ca n-a avut emotii cand a dat proba. Nu-i vazuse niciodata cantand. Ei erau suparati ca tocmai se scindasera. Iris si Domino. Nelu Dumitrescu si Nutu Olteanu ramasesera cu numele Iris. Aveau nevoie doar de un basist. L-au chemat pe Anton Hasias de la trupa Harap Alb si el le-a spus: „daca aveti nevoie de vocalist, vin eu cu un baiat“, au zis sa incerce, si-au incercat... A fost si o intamplare comica. Au ajuns amandoi la baieti si Nelu l-a intrebat pe Anton, cu mine de fata: „Ai zis ca vii cu un baiat, unde e?“. Am dat proba si am ramas. Cu exceptia a doi ani, un an la Voltaj si un an la Totusi, la Cenaclul Flacara, cand l-a rugat pe Adrian Paunescu sa-l ajute, pentru ca murise tatal sau si trebuia sa isi  ajute familia. Baietii 
stiau ca se intorce, le spese ca n-are ce face, ca are o situatie mai speciala, dar se  va intoarce si din ’85 a ramas definitiv. Pe la Iris au trecut, de-a lungul anilor, vreo 25 de oameni, insa presiunea exercitata asupra lor ii determina sa plece. 

- Cum era cenzurata trupa Iris? 

- Erau tot felul de „atentionari“: nu mai ridicati stativul, nu mai folositi fum, nu mai sariti pe scena, fara lumini colorate... si astea te faceau sa-ti piara cheful. 

Trupa a primit trei „suspendari“, doua de cate sase luni si una definitiva. Noroc ca Florin Linteanu, de la Consiliul Culturii, a reusit sa reduca la trei luni suspendarea, au avut noroc. 

- A existat un moment in care s-a gandit sa renunte? 

- Nu, dupa suspendarea care trebuia sa fie definitiva, a zis ca mai rau nu poate fi. Daca o scape de aia, a spus ca e un semn de sus, ca trebuie sa continue. Avea patru turnee de 40 de zile pe an, plus marea, ajungea si de patru ori pe an in acelasi oras. Toate trupele erau extraordinar de bine primite de public si erau mult mai multe atunci decat acum, dar erau in activitate. 

- Din trupele noastre tinere sau mai putin tinere, care i se pare ca promite pentru rock-ul romanesc? 

- Ii plac mult Firma, cu Roca la voce, Omul cu Sobolani, E.M.I.L., care sunt si foarte haiosi. Ii mai plac Luna Amara, au mesaj social. Sunt multe care spun ceva ca trupe, dar trebuie sa fii in activitate ca sa te stie publicul, sa bati tara. Ca altfel, daca esti la regim de club, nu te stie lumea. La un festival de bere sau o zi a orasului, nimeni nu canta cat trebuie. Daca vii cu afisul tau, cu spectacolul tau, vezi cum stai. 

- Anul acesta a fost foarte plin, din punct de vedere muzical. 

- Asta inseamna deschiderea industriei muzicale la noi. A inteles ca sunt proiecte cu multi alti artisti straini in voga. Asta inseamna si suport financiar. 

- In tinerete, ce trupe preferate avea Cristi? 

- Anii ’60, ’70 si prima jumatate a anilor ’80 au adunat crema rockului mondial si nu vor putea fi egalati. Au fost prea multi foarte buni, si la creatie muzicala, si la prestatie. El are varfurile sale, ii plac Deep Purple, mai ales cu Coverdale la voce, Whitesnake, Eagles i-au placut foarte mult, Aerosmith. Kiss sunt mai distractivi, cu mastile lor.

- Care a fost primul album pe care l-a ascultat? 

- Cand era la Craiova, era prieten cu unul dintre primii chitaristi ai formatiei Redivivus, Adi Marinescu. El primea viniluri de la Timisoara sau Oravita si il chema sa asculte. Primul album a fost, cand avea 11 ani, cu Free, „All right now“. Apoi „Baby I’m gonna leave you“, de la Zeppelin. A ramas masca... Ma gandeam ce e cu astia, i-a trimis Dumnezeu pe pamant?! Mai asculta ce scapa la radio. Tatal lui era cu Nat King Cole, mai romantic, mama, si mai romantica decat tata, dar cu zbantuiala. Din pacate, i-a pierdut pe amandoi. Cand s-a mutat la Bucuresti, Motu’ era cel care „se aproviziona“ cu muzica. Ii spunea, la opt dimineata: „Cristache, urgent! Am primit ceva“, si la opt jumatate era la el. Cand au vrut (cenzura, n.r.) sa ne scoata definitiv, el ne spunea „rezistati, ca o sa fie bine!“ si a avut dreptate.

- Are o piesa, un album Iris, mai aproape de suflet? 

- Fiecare este legat de un anumit context. „Strada ta“ ii place, a fost facuta in ’85, la Costinesti, si perioada cu Adi Ilie a fost foarte frumoasa, cu „Cine ma striga in noapte“, „Speranta“.,acesta spunandca:'Am de unde sa aleg". 

- Ce planuri are Iris pentru viitor? 

Vor avea un turneu de promovare a albumului, in noiembrie. Iar pentru viitor – nu stiu daca vor face ceva la 35 de ani, dar la 40, sigur. Sa vedem atunci cum o sa mai fie cu miscarea, cu vremea, cu vocea..

Niciun comentariu: