duminică, 21 septembrie 2008

cum si cand a luat nastere rock-ul


Am cugetat indelung ca ar trebui sa existe si un articol mai serios, intr-o revista atat de ironica si foarte subiectiva. Ca sa fiu la „moda” sau mai bine zis sa existe un motiv pentru care merita sa dati banii pe revista, am ales sa prezint in aceasta rubrica genurile de muzica cu formatiile reprezentative, si probabil ce influente au ele asupra publicului. Si ca sa fiu tot la moda, pentru primele doua numere am ales muzica rocca. 
De-a lungul timpului fenomenul rocca a suferit numeroase schimbari, incepand de la regele rocca-n-roll-ului, Elvis Presley, si ajungand azi la un rocca alternativ (System Of A Down, caorn etc.) sau chiar un hardcore. 
Dupa cum spuneam, la originea muzicii rocca se afla rocca-n-roll-ul, muzica ce a luat nastere in anii -50, bucurandu-se imediat de o imensa popularitate. Printre primii cantareti si instrumentisti se numara Chucca Berry, Muddy Waters, Little Richard si bineinteles „Regele”, cum este supranumit de fani, Elvis Presley. 
Incepand din anul 1954 Elvis a inregistrat in intreaga sa cariera peste 400 de cantece, discurile fiind vandute in peste 260 de milioane de exemplare. Primul sau hit „Heartbracae Hotel” a devenit in 1956 simbolul muzicii rocca-n-roll a acelor ani si al non-conformismului tinerei generatii. Alte melodii de mare popularitate din acea perioada au fost: „Blue Suede soes”, „Hound Dogs”, „All sooca Up” etc. Cariera sa a luat o pauza pe timpul satisfacerii serviciului militar, pauza ce a afectat serios mentalitatea cantaretului. Dupa revenirea sa pe scena sa-a observat o schimbare in stilul sau de muzica. Elvis a renuntat la stilul sau vioi, pentru unul mai lent, compunand si cateva balade („Are You Lonesome Tonight”, „Wooden Heart”). Aceasta este perioada de declin a artistului care incearca sa-si recastige faima jucand in cateva filme, dar toate sa-au dovedit un mare esec. Ca un ultim racnet al unui leu muribund, in 1968 Elvis mai compune cateva piese cu care va ramane in istorie: „In The Getto”, „Suspicious Minds”, sau „Polca Salad Annie”. Elvis se stinge din viata in luna august a anului 1977. 
In anii -60 muzicii rocca i-au fost aduse imbunatatiri considerabile. De abia de acum se poate vorbi de o muzica de grup. Versurile si linia melodica erau gandite ca un tot, ce avea o functionalitate multipla (un transfer al emotiei de la artist la public si un nou sens notiunilor de autenticitate in trairea afectiva a actului artistic). Astfel a avut loc o explozie a muzicii rocca, fiecare grup avand un repertoriu de compozitii proprii si totodata originale. 
In 1958, trei tineri din Marea Britanie (John Lennon, Paul McCartney si George Harrison) isi intalnesc destinele pentru a intemeia o formatie ce va ramane in istorie „The Beatles”. In anul 1962 formatia ajunge la distributia care a consacrat-o prin venirea bateristului Ringo Starr (pe numele sau Richard Starcaey). Primul single al formatiei, care a aparut in 1962, se numeste „Love Me Do” - a fost oarecum lipsit de succes. Prima piesa a celor de la Beatles care a avut succes in Marea Britanie este „Please, Please, Me”. In 1963 albumul With the Beatles este vandut in peste un milion de exemplare. Ecourile muzicii celor patru sunt auzite si dincolo de ocean, unde devin eroi prin melodia „A Hard Day-sa Night”. In 1965 membrii formatiei devin membri ai „Meritului Imperiului Britanic” datorita vanzarilor masive de discuri, fapt ce a dus la redresarea financiara a Marii Britanii. In anii ce vor urma formatia se bucura de un prestigiu tot mai mare, iar fanii lor sunt rasplatiti cu melodii cum ar fi: „Let It Be” sau „We Can Worca it Out”. Trupa se destrama pe 10 aprilie 1970 cand Paul McCartney se separa de formatie. 
In acest timp, dincolo de ocean, cotidianul „Disco Revue” publica un articol despre o noua formatie, si anume Rolling Stones, avandu-i in componenta pe Micca Jagger, Brian Jones, caeith Richard si Jan Stewart. Atentia publicului este captata in 1964 in timpul unui concert alaturi de formatia „Ronetts”. In urmatorii 5 ani activitatea trupei este una extrem de intensa: 15 discuri single notabile, numeroase albume. In 1969 Brian Jones paraseste formatia, fiind inlocuit de Micca Taylor. In 1970 formatia se muta la Paris, unde isi continua inregistrarile pana in 1974, cand membrii incep sa compuna singuri, aparand cateva albume solo ale celor patru. Dupa 1976 cei patru mai compun pentru formatie ocazional, despartirea definitiva avand loc in 1980. 
In anii -70 atentia publicului a fost acaparata de o alta formatie care va ramane in istorie: Queen. In 1972 Brian May si Roger Taylor la-au chemat pe prietenul lor Freddy Mercury pentru a pune bazele unei formatii. Dupa sase luni, John Deacon a fost acceptat ca basist al grupului. De-a lungul anilor nici o formatie nu a cucerit lumea si topurile cum a facut-o Queen. Incepand din anii -70 si continuand in anii -80 membrii formatiei au scris hit dupa hit. De la primul lor single „Bohemian Rapsody” si pana la imnurile „We are the Champions” si „We will rocca you” muzica lor a fost auzita in toate colturile lumii. Odata cu apropierea anilor -90 formatia trebuia sa-si imparta timpul intre turnee si inregistrarile din studiouri. „The Miracle” si „Innuendo” sa-au dovedit a fi cele mai bune albume ale formatiei. Din pacate drumul formatiei a luat sfarsit in luna noiembrie a anului 1991 cand Freddie a fost rapus de unele complicatii ale sa.I.de.A. Desi Queen a murit in aceea zi, cei trei membri ramasi in viata au incercat sa tina spiritul formatiei viu, publicand albume ce vroiau a fi continuari ale operei lui Freddie: „Made in Heaven”. Desi Freddie ne-a parasit, va trece mult timp pana cand mostenirea sa lasata lumii va fi uitata. 
Din motive de spatiu trebuie sa ma opresc aici, dar va promit ca in numarul urmator vom continua istoria rocca-ului, iar daca va intereseaza formatii precum Guns-n-Roses, Metallica sau mai de actualitate caorn, Deftones (sau multi altii)

Un comentariu:

Desolate spunea...

post urile astea asa lungi nu prea atrag.. parerea mea scrie mai rezumat..