duminică, 21 septembrie 2008

Numele trupelor celebre inspirate de idei traznite


ABBA, R.E.M., AC DC, sunt formatii pe care le-am ascultat cu totii, cel putin o data in viata. Dar cati dintre noi (mai) stiu de unde vin aceste denumiri, sau cum se numeau o parte din aceste formatii inainte de a cunoaste celebritatea?

Numele uneia dintre formatiile celebre a fost inspirat de un vecin, alta formatie s-a inspirat dintr-o carte despre droguri, iar sursele de inspiratie continua...

AC/DC – Chitaristul formatiei, Angus Young, a ales numele uitandu-se pe spatele masinii de cusut a surorii lui. Inainte de a se numi AC/DC , formatia a purtat numele de Third World War.

ABBA – Celebrul hit al formatei, “Money, Money, Money”, a inceput sa fie difuzat numai dupa ce au schimbat greoiul nume Bjorn & Benny, Agnetha & Anni-Frid, reordonandu-si initialele.

The Beatles – Initial, John Lenon isi botezase formatia The Blackjacks, redenumind-o apoi The Quarrymen. Pana a ajunge la celebrul nume, cunoscut de toti, The Beatles s-au mai numit The Beatals, The Silver Beetles si The Silver Beats.

Blur – La inceput, formatia s-a numit Seymour, dar sefii casei de discuri le-au cerut membrilor trupei sa gaseasca un alt nume, considerand ca acesta nu era suficient de comercial.

Coldplay – Initial, Chris Martin si colegii sai se gandisera sa-si boteze formatia Starfish. Uleterior, au ales Coldplay , inspirati fiind de poezia “Child’s Reflections, Cold Play”.

Dire Straits- Mark Knopfler, chitaristul si solistul original al trupei, a ales acest nume deoarece reflecta statutul financiar al formatiei.

The Doors – Formatia a fost botezata dupa cartea “The Doors Of Perception”, al carei subiect il constituie drogurile care distrug sistemul psihic.

Duran Duran – Simon le Bon si colegii sai s-au inspirat dupa numele cercetatorului malefic Dr. Durand Durand (sic) din filmul “Barbarella”.

Foo Fighters – Fondatorul formatiei, Dave Grohl, un pasionat de OZN-uri, a ales numele dupa denumirea tata unor sfere misterioase de lumina, care au fost vazute de armata americana deasupra Germaniei, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.

Frankie Goes To Hollywood – Formatia s-a inspirat dupa un articol de ziar, care scria despre mutarea lui Franck Sinatra de la Las Vegas, la Los Angeles.

Garbage – Butch Vig remixa niste melodii cand percutionistul Pauloe Ryan a zis: “Chestia asta suna ca un gunoi”. Vig i-a raspuns: “Da, dar la un moment dat, o sa transform gunoiul asta intr-un cantec”. Pana la urma, a transformat “gunoiul” (garbage), intr-o formatie.

Led Zeppelin – Tobosarul formatiei The Who, Keith Moon, a avut ideea infiintarii unei formatii numite The New Yardbirds, care urma sa fie ca un “lead Zeppelin”. Formatia, care-l avea la tobe pe John Bonham a adoptat ideea, renuntand insa la “a”-ul din Lead, pentru a evita greselile de pronuntie.

Oasis – Trupa a fost botezata dupa Oasis Leisure Centre din Swindon, Wiltshire, care era data ca fiind una dintre cele mai importante scene, pe un afis lipit in dormitorul fratilor Gallagher.

Pink Floyd – Numita initial The Tea Set, formatia lui Syd Barrett urma sa cante la o unitate a Royal Air Force, dar a aflat ca pe afis mai figura o formatie cu acelasi nume. Atunci, Barrett a schimbat repede numele in The Pink Floyd Sound, in amintirea a doi cantareti de Blues, Pink Anderson si Floyd Council.

Queen – Freddie Mercury a dezvaluit la un moment dat: “Conceptul Queen este unul regal si maiestuos. Farmecul este caracteristica noastra principala si ne place sa fim dandy”.

The Rolling Stones – Brian Jones vorbea la telefon cu un ziarist, in cercand sa faca reclama formatiei, cand a fost intrebat cum se numeste trupa. Muzicianul, care avea in fata un album al lui Muddy Waters, a citit titlulprimei melodii, “Rollin’ Stone Blues” si a raspuns: “Nu stiu... The Rollin’ Stones”.

The Sex Pistols – Managerul formatiei, Malcolm McLaren, a vrut ca numele magazinului sau de haine, Sex, sa apara in titlu.

Sting – Numele real al solistul formatiei Police este Gordon Sumner, iar porecla si-a capatat-o dupa ce a purtat o bluza care-l facea sa arate ca un bondar.

R.E.M. – este prescurtarea de la Rapid Eye Movement, iar membri formatiei au gasit expresia intr-un dictionar.